Vårt eget lilla hus

Enligt officiella uppgifter är huset byggt 1945. Vi har dock sett på fastighetskartor från slutet av 1800-talet att det ligger en byggnad av samma storlek på samma plats. Virket i ytterväggarna verkar också äldre (handsågat: alla plankor är olika breda, och bredare i ena  änden än i den andra). Däremot utbyggnaden på framsidan, med hall, källartrapp och trappa till övervåningen, har plankor som verkar vara maskinsågade. (Sedan har ytterligare en tillbyggnad på framsidan gjorts på 1970-talet, med toalett och dusch).Vår teori är att huset har funnits på platsen sedan 1800-talet, men genomgick en totalrenovering 1945 då det fick källare, centralvärme (vattenburen värme med panna i källaren), kommunalt VA och ett sovrum på övervåningen.

När det sovrummet byggdes så satte man upp innerväggarna 40 centimeter innanför långsidans ytterväggar. Innerväggarna längs husets långsidor har inga fönster. De vindsfönster som syns från utsidan har alltså ingen motsvarighet från insidan, utan mynnar i en smal sluten "korridor" längs ytterväggen! Det kan man kalla blindfönster.

Det är alltså det här fönstret som är "blint".Och ett likadant på baksidan, det till vänster av de två vindsfönstren:Vi har massor av planer för huset, en av dem är att när vi renoverar sovrummet så ska vi se till att ta upp vindsföster även i innerväggen. Vad vi inte har kommit fram till är om vi ska riva innerväggarna helt och sätta upp nya, eller om vi bara ska ta upp hål för fönstren i de befintliga ínnerväggarna. Vad tycker ni?

En annan plan är att antingen ta upp ett fönster eller måla ett blindfönster på baksidan där det "fattas" ett fönster för att få symmetri i exteriören. Vad tycker ni?

När vi köpte huset var halva övervåningen oinredd och oisolerad. När vi inredde ett sovrum där så lät vi naturligtvis vindsfönstret (det högra på bilden ovan alltså) vara fönster hela vägen in och se så fint det blev!


(om man tittar noga så ser man en tallriksventil, det är en inspektionslucka in till "dödutrymmet" med blindfönster!)

Fler exempel på blindfönster finner du i här.

10 kommentarer