Vårt eget lilla hus

Enligt officiella uppgifter är huset byggt 1945. Vi har dock sett på fastighetskartor från slutet av 1800-talet att det ligger en byggnad av samma storlek på samma plats. Virket i ytterväggarna verkar också äldre (handsågat: alla plankor är olika breda, och bredare i ena  änden än i den andra). Däremot utbyggnaden på framsidan, med hall, källartrapp och trappa till övervåningen, har plankor som verkar vara maskinsågade. (Sedan har ytterligare en tillbyggnad på framsidan gjorts på 1970-talet, med toalett och dusch).



Vår teori är att huset har funnits på platsen sedan 1800-talet, men genomgick en totalrenovering 1945 då det fick källare, centralvärme (vattenburen värme med panna i källaren), kommunalt VA och ett sovrum på övervåningen.

När det sovrummet byggdes så satte man upp innerväggarna 40 centimeter innanför långsidans ytterväggar. Innerväggarna längs husets långsidor har inga fönster. De vindsfönster som syns från utsidan har alltså ingen motsvarighet från insidan, utan mynnar i en smal sluten "korridor" längs ytterväggen! Det kan man kalla blindfönster.

Det är alltså det här fönstret som är "blint".



Och ett likadant på baksidan, det till vänster av de två vindsfönstren:



Vi har massor av planer för huset, en av dem är att när vi renoverar sovrummet så ska vi se till att ta upp vindsföster även i innerväggen. Vad vi inte har kommit fram till är om vi ska riva innerväggarna helt och sätta upp nya, eller om vi bara ska ta upp hål för fönstren i de befintliga ínnerväggarna. Vad tycker ni?

En annan plan är att antingen ta upp ett fönster eller måla ett blindfönster på baksidan där det "fattas" ett fönster för att få symmetri i exteriören. Vad tycker ni?

När vi köpte huset var halva övervåningen oinredd och oisolerad. När vi inredde ett sovrum där så lät vi naturligtvis vindsfönstret (det högra på bilden ovan alltså) vara fönster hela vägen in och se så fint det blev!


(om man tittar noga så ser man en tallriksventil, det är en inspektionslucka in till "dödutrymmet" med blindfönster!)

Fler exempel på blindfönster finner du i här.

10 kommentarer
Hedwig

Det var ett spännande hus på många sätt. Lyckostar som får bo i ett gammalt gediget hus. Sådana där 'kattvindar' som utrymmet kallas brukade ju vara lite större och möjliga att komma in i. Vad fint det är med det lilla fönstret i sovrummet, jag skulle nog ta fram alla. Sen skulle jag hellre ta upp ett fönster - om det nu är lämpligt - än att måla ett.

Mona

Vilket spännande hus du bor i. Jag skulle definitivt också välja att ta upp ett fönster i stället för att måla ett. Konstigt att man valt att sätta vägg för vindsfönstren. Det blev jättefint när ni tog fram fönstret i sovrummet. Det är så vackert och mycket trevligare att få in ljuset utifrån. Lycka till med renoveringen!

Annelie-Singapore

Vilket vackert hus du bor i. Kanonläckert

Saknar de faluröda husen, men snart är det sommar och dags för semester.



Ha en bra dag!

Leena

Fint och gulligt hus. Säger som de andra, gör ett riktigt fönster istället. Det är riktig livskvalitet att få bo så här!

Anni

Det var väl bra att få in ljus på kattvindarna? Om ni inte använder vindarna som förråd tycker jag att ni ska öppna upp hela vägen - det gjorde vi. ofta har ju kattvindarna en dörr i ena änden och så ska man i stort sett krypa in för att komma åt sina saker, det finns bättre sätt att lösa förvaringen, eller hur?



Om ni ska ta upp ett stort fönster på baksidan beror väl mest på hur det påverkar insidan av huset? Vi tog upp nya fönster på de två hussidor som var assymetriska, huset blev vackrare och så är det så underbart med mycket ljus inomhus! Eftersom ni skulle få in sol tycker jag att ni gör ett riktigt fönster!

Emma själv

Tack för kommentarerna, måste instämma i att det är ett fint hus suckar lyckligt. Jag känner dock att jag måste förtydliga:



* Vi bor inte här, det är "bara" vårt fritidshus.



* "Kattvindarna" har inga luckor så de kan användas för förvaring, de är hermetiskt tilslutna. De är dessutom bara ca 30-40 cm djupa och kanske 1 - 1,20 m höga. Alternativet till att riva innerväggarna och sätta upp nya ända ut mot ytterväggen är tex att sätta in små luckor och lådor så hela utrymmet blev en byrå, vore inte det lite kul!



* Anledningen till att måla ett fönster nere istället för att ta upp ett riktigt skulle dels vara att det är en ganska dyr/omständig operation, men även att det skulle bli mer svårmöblerat i vardagsrummet om ingen vägg är "hel". Men det blir kanske aktuellt nån gång samtidigt som vi byter ut alla fönster mot spröjsade...

Birgitta

Vilket charmigt hus och så fint ni renoverat! Sovrummet blev ju jättefint och klart ni ska ta upp blindfönstren :)

Lycka till med det fortsatta renoveringsarbetet!

jenny

fint litet hus ni har!

kul att ni möjligen hittat huset från tidigare skede, ni får reka vidare på det.

jag tycker inte att ni ska skapa ett fönster på baksidan för att göra det symetriskt, hus blir mer intressanta med lite asymetri ;)

Anders Winter

Hej. Gratulerar till fina bilder! Det finns, som ju du uppenbarligen har upptäckt, rätt många fina och intressanta hus i Ramsberg. Din vinjettbild (det lilla torpet i backen) är sedan 17 år i min och min frus ägo. Torpet heter "Skräddars" därför att det tidigare bebotts av skräddare. Den sista hette Kåberg. Fastigheten består faktiskt av 2 hus, det andra, som skymtar till vänster, är troligen ett av Ramsbergs äldsta hus, kanske sent 1600tal.

Hej

Vilket underbart hus ni har! Skulle ni vilja vars gulliga och mäta ett vindsfönster på insidan (bara glasytan) vi måste bestämma oss imorgon och era såg så fina ut :) mvh lina

Svar: Kul att du gillar vår stuga! Tyvärr är vi inte där nu, så jag har ingen möjlighet att hjälpa dig med att mäta upp fönstren :(
Bloggaren